Graag maak ik kennis met jou. Ik stel mij alvast aan je voor:
Al vanaf mijn 4e jaar wist ik het: ik wil paardrijden. In de hoop dat dit over zou gaan aangezien het een relatief dure sport is, moest ik van mijn ouders wachten tot mijn 7e en kreeg ik exact op mijn 7e verjaardag mijn 1e paardrijles. Helaas voor mijn ouders wist ik toen al…dit hoort bij mij.
Altijd de “lastige pony’s” en vooraan rijden was mijn ding. Op mijn 16e een verzorg fries gekregen en ook dit beviel mij prima. Nadat ik een jaar gewerkt had als instructrice en stalmedewerkster wist ik dat de tijd daar was…op 7 november 2004 gaf ik mezelf voor mijn 27ste verjaardag de liefde van mijn leven kado: Sioux!
En toen begon het leren pas echt, ineens ben je verantwoordelijk voor een heel bijzonder dier. Begonnen in de western sport op verschillende stallen en bij verschillende instructeurs. Van beslissingen nemen over voer, inentingen en welke dekens tot keuzes uit een wirwar van masseurs, osteopaten en dierenartsen.
Eigenlijk al snel begonnen er rare klachten te komen bij Sioux. Periodes in het jaar dat hij niet helemaal rad liep rechts-achter, periodes in het jaar dat hij erg hoestte, in 1 keer enorm afvallen en bijna niet meer aankomen, periodes echt niet willen drinken met als gevolg/oorzaak nierproblemen en alles zonder dat er door verschillende dierenartsen en andere behandelaars een echte oorzaak gevonden kon worden.
In 2012 raakte hij geblesseerd aan zijn linker voorknie. Na een operatie en behandelingen en heel veel rust en geduld kon ik een jaar later weer rustig opbouwen. Maar wat kon ik in de tussentijd doen aan mijn trainers-gevoel? Alleen rustig rijden was niets voor mij maar Sioux had dit wel nodig. Gelukkig kwam daar toen een Friese merrie op mijn pad waar de eigenaresse niet zo goed meer mee kon rijden. Ze zaten niet op 1 lijn en na meerdere dingen geprobeerd te hebben was de lol er voor beide behoorlijk af. Ik mocht haar 3 maanden zelf rijden en langzaamaan naar een “Western-fries” om toveren”. En wat pakte ze dit goed op. Ze begon te lopen, zelf mee te denken en steeds blijer te worden. Na deze maanden had ook de eigenaresse weer zin om aan de slag te gaan en mocht ik ook haar begeleiden om “anders” te gaan rijden en weer een team te worden. Daar kwam toch weer het instructrice verhaal om de hoek.
Aangezien Sioux artrose aan zijn blessure over gehouden had moest ik gaan omdenken. En toen begon het balletje te rollen. Hoe kon ik hem zo gaan rijden en trainen dat hij sterker zou worden maar wel zolang mogelijk mee zou kunnen gaan?
Er kwamen meer mensen die wel eens een keertje geholpen wilden worden door mij omdat ze vast liepen en eigenlijk niet zoveel plezier meer beleefden aan het rijden of paarden hadden die geen plezier meer beleefden aan het werk.
Hoewel ik op gevoel en alle ervaring die ik inmiddels opgedaan had en door te luisteren naar Sioux en de andere paarden al wel kon helpen, kwam het verlangen boven om mezelf verder te gaan ontwikkelen en wellicht mijn instructie diploma te gaan halen. Maar waar? De “gewone” opleidingen waren niet wat ik zocht, ik had al mijn eigen ideeën gevormd en wilde hier graag in begeleid en ontwikkeld worden. Alsof het zo moest zijn werd toen de Rijkunst-opleiding bij Chiron Center & All in One for Horses opgezet. Hierin vond ik wat ik zocht. Ik mocht mijn eigen combi/manier van lesgeven behouden met extra onderricht in rechtrichten, grondwerk en de klassieke dressuur.
Wow, ineens leerde ik wat ik gevoelsmatig zelf wel voelde maar nooit kon onderbouwen of helemaal goed kon overbrengen. Ik leerde dat Sioux waarschijnlijk zijn blessure op gelopen had aangezien hij door zijn “klachten” aan het compenseren was gegaan en hij door niet recht gericht te zijn het ergens anders “geknapt” was. In al die jaren dat ik hem had, had ik nog nooit aan grondwerk gedaan. Gelijk na de eerste les snapten wij hem en kwam er bij ons beide zoiets van: “ohhhhh bedoel je dat”. Door terug te gaan naar lichaamstaal en de scheefheid te snappen kunnen er hele mooie dingen ontstaan.
Ook hierin blijft bij mij het karakter en de ontspanning en het plezier weer voorop staan. Ik kom toch nog regelmatig paarden tegen die geen zelfvertrouwen hebben, die niet mee durven denken en eigen keuzes durven maken en ruiters die geen idee hebben van de beweging van hun paard en scheefheid van hun paard of zichzelf. Kunstjes kunnen aangeleerd worden, machientjes van onze paarden maken is ook niet moeilijk die alles “keurig” uitvoeren, maar het samen dansen en overeenkomsten sluiten rekening houdend met karakter en bouw… daar zit de winst in mijn ogen. Zowel met rijden, als in het grondwerk en/of longeren.
Toen in 2018 bleek dat Sioux aan een ernstige spierziekte leed ben ik de opleiding tot Sportpaardenmasseuse gaan volgen. Aangezien Sioux een heel ‘harde” was voor zichzelf en meestal pas later aangaf dat hij weer last had wilde ik doormiddel van massage proberen om eerder in te kunnen grijpen en/of de pijn te verlichten.
Toen Sioux op 2 mei 2019 overleed aan de gevolgen van een spierziekte heb ik even goed “soul sourcing” gedaan. Wilde ik wel verder met paarden nu de reden waarom ik alles heb gedaan weg was, kon ik wel verder zonder hem? Ik kwam tot de conclusie dat hoewel ik hem ontzettend miste ik niet mocht stoppen. Hij had me de weg gewezen die ik mag gaan, hij had jaren het beste uit me naar boven gehaald met zijn grote hart en zou willen dat ik nog een hoop paardjes en eigenaren zou gaan helpen om elkaar beter te leren begrijpen en met respect en goede gevoelens met elkaar om te gaan. Dus op de dag dat mijn vriendje, liefdevolle leermeester en soul-mate 18 jaar zou zijn geworden begon ik met mijn eigen bedrijf. Mighty Good Feelings.
Met liefdevolle dank aan “Sioux Mighty Doc “
Bio
- 1984-heden: Begonnen met mijn eerste rijles & nooit meer gestopt met rijden
- 2003- 2007: Werkzaam bij Lone Star Western Stable als instructrice
- 2017-2018: Rijkunst-opleiding bij Chiron Center & All in One for Horses
- 2018-2019: Sportmassage voor paarden bij Massage Hippique Licentie I
- 15 mei 2019: Start Mighty Good Feelings Horse Training & Massage
- Juni 2019: Quantum Touch dagcursus bij Medoka
- 2021- heden: Begonnen bij Opleiding Human & Horse Academy van Greetje Hakvoort
- 2021: Guasha opleiding Human & Horse Academy van Greetje Hakvoort Humaan en Paard
- 2022-2023: Myofasciaal Equine Therapeut Academie Paard & Hond van Karin Groot Jebbink
- 2023: Aangesloten bij Vereniging Paarden Sportmassage Nederland
Nieuw gezinslid:
Vanaf oktober 2021 ben ik de trotse eigenaar van mijn kleine binkie Renz geworden.
Mijn doel is om hem helemaal vanaf het begin op te leiden met Grondwerk, Longeren, Werken aan de Hand en uiteindelijk rijden met alle verschillende disiplines.
Ik ben heel benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen!